Κριτική από τον Βάσο Βαρίκα για την Εφημερίδα Τα Νέα

... Ο Ζήσης Οικονόμου της «Ανάρρωσης» και των συλλογών που ακολούθησαν (για να μην αναφέρω τα δοκίμια του και τις θεατρικές δοκιμές του) που τα επιτεύγματα της ποίησης του δεν βρίσκονται μονάχα σε πολύ ανώτερο ποιοτικά επίπεδο από την προσφορά των περισσοτέρων από τους ποιητές, αλλά και επηρέασαν σημαντικά πολλούς από αυτούς.



Η άγνοια, η παράλειψη, ελέγχει το έωλο του επιχειρήματος για «πρώτους διδάξαντος» («Συγγραφείς και Κείμενα», εκδόσεις Ερμής 1975). Ένα ποιητή στην πλήρη ωριμότητά του μας αποκαλύπτει το «Σταυροδρόμι του χρόνου»... Ο λόγος εδώ αντλεί την ύπαρξή του από μια πλούσια εσωτερική ζωή και η άμεση και κατ` ευθείαν επαφή με ένα υγιές ένστικτο δίνει στο στίχο παλμό και συγκίνηση. Υπάρχει ένα συναίσθημα ευθύνης σε κάθε πνευματική εκδήλωση του κ. Οικονόμου που σε υποχρεώνει να σταθείς και να προσέξεις την εργασία του... Διακρίνεις μια ενιαία και αδιάσπαστη προσωπικότητα κι ένα δράμα που το ίδιο στο βάθος παίρνει ωστόσο στην εκδήλωσή του τις πιο διαφορετικές μορφές. Είναι ίσως αυτό εκεί που δίνει ατομικότητα στους στίχους του κι ένα χρώμα τόσο έντονα προσωπικό, που αναγκάζει ευθύς από την πρώτη επαφή μαζί τους να αναγνωρίσει τον αυθεντικό χαρακτήρα της δημιουργίας του ποιητή. Η μοίρα του σύγχρονου πολιτισμού είναι εκείνο που περισσότερο από κάθε τι άλλο απασχολεί τον ποιητή. Κανένας άλλος ίσως, δεν αισθάνεται και δεν αποδίδει με τόσο ένταση το σημερινό αδιέξοδο, όσο ο κ. Οικονόμου. Η διάσπαση και το χάος του κόσμου που μας περιβάλλει, η μεταβολή της ζωής σε μια πράξη ολότελα τυπική, το πλέγμα των άλυτων αντιφάσεων και ψυχώσεων υπό την επήρεια των οποίων ζει ο σύγχρονος άνθρωπος η απειλή μιας νέας μεσαιωνικής νύχτας, που αφαιρεί κάθε δυνατότητα επιβίωσης από το πνεύμα και ρίχνει στο περιθώριο της ζωής τον πνευματικό άνθρωπο, παραμένουν στο κέντρο της δημιουργίας του... Τα ποιήματα του κ. Οικονόμου δεν αναπαύουν τις αισθήσεις, αλλά κεντρίζουν τη σκέψη και αναστατώνουν τη συνείδηση με τις άπειρες προεκτάσεις τους. Το σύμβολο σαν συμπυκνωμένη έκφραση ζωής, ξαναβρίσκει τη θέση του στα ποιήματα του κ. Οικονόμου και ο ποιητικός λόγος το ουσιαστικό του νόημα. («Χρονικά του βιβλίου», εφημερίδα «Τα Νέα», 1946).


Η άποψή σας

Έχετε διαβάσει αναρτημένο υλικό στην ενότητα %CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%82/%CE%9A%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82;  
Θέλετε να σχολιάσετε;  
240328151737
Παρακαλώ αντιγράψτε τον κωδικό που βλέπετε αριστερά στο κενό πεδίο
Το όνομα σας *
E-mail *
Τίτλος
Το σχόλιο σας
Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με το *

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προσβλητικά, περιέχουν δυσφημιστικό υλικό, κλπ. δεν θα αναρτώνται.

       

 
 
 
developed and powered by
think.gr